Заради промените в климата, с които тепърва ще се сблъскваме, ще се наложи промяна и в начина на отглеждане на лозовите насаждения, коментира за Агри.БГ доц. Емил Цветанов, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен (ИЛВ).

“Въпреки че лозата е сухоустойчиво растение, може би ще трябва да се помисли за по-малки натоварвания, за мероприятия със зелените части, които намаляват изпарението от листата и може да се пренасочат хранителните вещества към гроздовете”, обясни експертът. 

“За района на Плевен е характерно много влажен месец май, когато е и началото на активната вегетация на лозата. Заради влагата тогава се развива много вегетационна маса, която след това става конкурентна на гроздовете и трябва добре да се прецизират натоварванията на растенията”, каза още доц. Цветанов. 

 

Ако тези климатични явления продължат да се развиват и през следващата година, стопаните ще трябва да предприемат различни зелени резитби или пък нормиране на гроздовете, разясни лозарят. 

Целта е лозата да се изхрани и да даде реколта. Всеки сорт е различен, има по-устойчиви сортове, по-капризни, факт е обаче, че се търсят все повече сухоустойчиви сортове, които не се влияят толкова много от влагата в почвата”, допълни още директорът на ИЛВ.

През тази година реколтата от грозде бе с 20-30% по-слаба, отчитат лозарите. Всички сортове винено грозде узряха по едно и също време, като в повечето случаи става дума за изсъхване на чепките, което доведе до по-нисък рандеман при всички сортове.

Затова и голяма част от стопанствата в сектора потвърждават, че поливното земеделие би спомогнало за производството както на по-качествена, така и на по-голяма реколта от винено грозде.