Започва сключване на договорите по мярка „Кризисно съхранение на вино“ от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор 2019-2023 г., съобщиха от Фонд "Земеделие". 

Публикуваха проектонаредбата, засягаща лозаро-винарския сектор

Общо 56 винарски предприятия са одобрени по мярката, като започва поетапното сключване на договорите с всички допустими кандидати. 
Мярка “Кризисно съхранение на вино“ е извънредна и се прилага за втора поредна година, с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския съюз (ЕС), породени от пандемията COVID-19. По нея се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от пазара, с цел постепенното възвръщане на неговата икономическа жизнеспособност. Съхранението на вино ще се извършва в складове или собствени помещения за съхранение в обекти за производство на вино.

Големият интерес към мярката доведе до отпускането на допълнителни 10 млн. лева. Така досегашният бюджет се увеличава от 5 на 15 млн. лева. Решението бе взето на постоянната работна група за решаване на въпроси, свързани с прилагането на Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 - 2023 година към министъра на земеделието, горите и храните.