Гроздоберът в Бургаско вече започна. Очакванията тази година са за близо два пъти повече грозде и среден добив от 600 до 800 кг от декар.
 
В района на Поморие, в момента се берат белите сортове грозде – мускат, совиньон блан и шардоне. Прибирането на реколтата тук е започнало с две седмици по - късно от миналата година, заради дъждовната пролет, каза пред радио Бургас Николай Янакиев, производствен директор и технолог на винарска изба край Ахелой.
 
"Все още на заден план остават каберне, мерло от червените сортове, които може би към края на месеца ще станат готови. реколтата като добив от декар е много добра, лозята узряват нормално - по-добро грозде, с по-добро качество - надявам се, че това ще направи и по-добро вино".
 
Като основни проблеми за лозарите се очертават - недостига на работната ръка и кражбите от лозовите масиви, коментира Росица Симеонова, председател на местната Лозаро - винарската камара.
 
"Има много хора, които заминаха на гроздобер от Балкана във Франция. Този отлив към западна Европа ни се отрази много зле. Знае се, че там заплащането е съвсем различно - някъде към 50 евро на ден. Просто при нашите условия, с тези изкупни цени няма как и при нас така да стане. Друг проблем са ромските набези. Имаме, например, масиви, които са близо до село Трояново и там са най-честите проблеми."
 
Очаква се гроздоберът да се засили към средата на месеца, като прибирането на късните сортове ще продължи до края на октомври. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!