Внос на грозде от съседни страни срива до 20-30 стотинки за килограм изкупните цени през тази година и обрича на фалит производителите на грозде, коментира кметът на сливенското село Глушник Димитър Петков. 
 
Минимална изкупна цена от 50 стотинки за килограм грозде може за покрие производствените разходи и гарантира приемлива печалба, уточни Петков, цитиран от БНР. 
 
Производството на грозде е традиционен поминък за жителите на селото, които отглеждат 3500 декара грозде със сортовете червен мискет, ркацители, мускат, сливенска шевка, каберне и мерло. 
„Тази година, най-вероятно ще остане и грозде. Дори да се предложи такава цена – 0.20 лв. – 0.30 лв., хората не искат да го берат.
 
Доколкото ние чуваме, това се дължи на внос от Румъния, Молдова. Поне за Северна България говоря. То е на по-ниска цена“, каза Петков.
 
По думите му реколтата е много хубава тази година и качеството на гроздето е много добро. „Трябва да има регулация на пазара, защото иначе си заминават всички земеделски производители. Ако още веднъж се повтори такава година с изкупната цена на гроздето, мисля, че по-младите ще се опитат още една година да поддържаме лозята до следващия гроздобер, но ако и той е такъв, не можем да бъдем оптимисти“, коментира Петков.