Собствениците на лозови масиви вече прибират по-късните червени сортове, които обикновено трябва да бъдат събирани в края на месец септември заради голямата суша, която буквално изпива сока от гроздовите зърна. Положението е почти еднакво в цяла България, като само на отделни места, където гроздето е отглеждано при поливни условия, може да има забавяне. 

Подобно е положението и в масивите на Института по лозарство и винарство в Плевен. В момента там се прибират червените винени сортове грозде “Сторгозия” и “Каберне совиньон”, разказа за Агри.БГ доц. Татяна Йончева, технолог в института. 
“През следващата седмица започва прибирането и на традиционния български сорт “Гъмза”, допълни тя. 

По изчисленията на специалистите гроздето през тази година се бере с 2-3 седмици по-рано, тъй като то буквално изсъхва на лозите. 
Годината не е най-лоша. Може да се даде средна оценка на реколтата и като захарност на гроздето, и като качество. През годината нямаше валежи, но заради  сушата рандеманът ще е нисък. Гроздето стафидира още на лозите. Освен това гроздоберът започна по-рано, защото гроздето изсъхва и годината е такава, че всичко се бере едновременно - няма раннозреещи сортове, няма къснозреещи”, категорична бе доц. Йончева. 

Макар много винари да твърдят, че в сухи години качеството на виното става уникално, все още за тази година предвид голямата суша не може да се прогнозира какво ще е качеството му, коментира технологът на винарския институт в Плевен. 
Задържи ли се обаче подобна тенденция за дълги сухи и горещи месеци, вероятно ще се наложи и промяна в технологията на отглеждането на лозите и провеждането на специфични операции, каза още специалистът.