Винопроизводители  от Белгия и Холандия получиха европейската марка Защитено наименование за произход (ЗНП) за вино, произведено в граничен лозарски район в областта Лимбург.
 
 
След дългогодишни процедури Европейската комисия официално присъди марката ЗНП на лозарския район Маасвале Лимбург, съобщи Франс прес. 
 
Този район, който се простира по двата бряга на река Маас или Мьоз по границата между Белгия и Холандия, стана първият в Европа, получил престижното обозначение за своите вина. Така холандският винопроизводител Хари Ворселен и десет негови белгийски колеги ще могат да слагат на етикетите на своето вино обозначението ЗНП. 
 
„Идеята да поискаме правото на това обозначение за района на двата бряга на река Маас ни дойде през 2010 г.“, обясняват двамата колеги в основата на тази инициатива – холандецът Ворселен и белгиецът Карел Хенкенс. Те са доволни, че с всяка година качеството на произвежданите в този район вина се подобрява, благодарение и на повишавано на средните температури заради климатичните промени.