На кръгла маса по актуалните проблеми на лозарството, организирана в Института по лозарство и винарство (ИЛВ) – Плевен, производители от цялата страна се обединиха около мнението, че трябва да има диференцирано подпомагане за производство на грозде.

Според доц. Иван Пачев, директор на ИЛВ-Плевен, подпомагането в сектор Лозарство трябва да бъде 100-150 лв., тъй като всичко с изключение на обработката с фунгициди и орането между редовете се извършва ръчно. Пачев допълни, че през последната година има засилен интерес от страна на земеделските производители към създаването на нови лозя. „В много региони на страната лозарите залагат на създаването на нови лозови насаждения. В района на Нови пазар, например, през тази година са засадени 4 000 декара нови лозя. В района на Петрич, въпреки силно неблагоприятната година за лозарите там, също има сериозен интерес към нови лозови масиви. Новите лозя в Петричко са 1 00 дка. Разбира се, интересът на лозарите зависи от субсидията, която ще даде държавата, особено в контекста на новите мерки по ПРСР 2014-2020 г., които се очаква да стартират от началото на 2015 г.“, заяви доц. Пачев.
 
Директорът на ИЛВ изтъкна предимствата на българските сортове грозде, специално при създаването на нови лозя, които макар и по-скъпи от вносните, са по-пригодни за климатичните условия в България и съответно гроздето е с по-добри показатели.
 
Три са новите сортове на ИЛВ, които ще бъдат изпитани в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) както като качествени показатели, така и като възможност за райониране. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!