Тази година вложихме много средства и усилия – работихме от тъмно до тъмно, мина градушка и порази реколтата. Аз искам градобитни съоръжения, не субсидии, коментира Димчо Райнов, лозар от русенското село Нисово за Фермер.БГ.
 
 
„Като слушам синоптиците, не искам да казвам нищо за реколтата. Те просто обявяват, че ще има градушки, но не казват къде, а те са най-тежкото бедствие. Засега реколтата е добре, като съдя и по другите колеги ще бъде над средното ниво, но градушката преди две седмици унищожи около 10%. Спаси ни това, че бяхме напръскали с хубави препарати, сега зърното едрее“, обясни Райнов.
 
Почерпил опит от Аржентина, лозарят ще търси възможност за финансиране изграждането на градобитни съоръжения по лозята. 
 
„В Аржентина редовно пада град, а фермерите там са взели сериозни мерки. Изградили са градобитни съоръжения за защита на лозята. Това искам аз, не субсидии. Изграждането на една такава конструкция е сериозна инвестиция, но би предпазила лозята от птиците и градушката“, коментира фермерът.
 
По думите му инвестицията ще се оправдае.
 
„Има сериозни препарати за растителна защита и времето трябва да е много лошо, за да не може да опазим реколтата, но от градушка няма как да я спасим. Градобитните мрежи обаче ще я предпазят напълно. В момента проучвам колко ще струва инвестицията и ще направя проект за малък масив. В България нямаме голям опит с изграждането на подобни съоръжения, единствено едно или две бутикови лозя имат такива мрежи“, разказа Райнов.
 
Лозарят не застрахова продукцията си.
 
„Преди години имахме направени застраховки, но не получихме нищо. В Аржентина не се застраховат лозята. Там са направили инсталации за защита от градушки, отделна за защита от пролетни слани и по този начин редуцират нуждата от застраховане, тъй като продукцията им е изцяло опазена“, заключи Димчо Райнов.