Геополитическата обстановка, проблемите с климата в цял свят провокираха желанието на много типично винарски държави, най-вече Франция, да поиска мярка “Трайно изкореняване на лозя”. Нещо, което беше немислимо до този момент”, съобщи за Агри.БГ Калин Иванов от Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ). 

По думите му идеята за подобна мярка е предложена от сдружението още преди повече от година, за да могат стопаните да оптимизират стопанствата си, но тя не е защитена на европейско ниво от страна на държавата ни.

Ако един лозар има 1000 дка, а иска да остави 400 дка, защото за толкова има пазар, хора, с които да ги гледа или пък само от определени сортове има икономически смисъл, да бъде получена помощ, защото изкореняването е много скъпа операция. Той може да оптимизира стопанството си на база това, което има, да кажем най-търсените и високодобивните сортове, ако това се цели, а другите се махат и производителят започва да получава доходи вместо като цяло да е на загуба”, допълни Иванов. 

Според изчисленията за изкореняването на декар лозе се калкулират над 1000 лв. разходи в зависимост от конструкцията, възрастта на насажденията и др. 
Предложението на Франция включва още един важен момент - отложено презасаждане на лозя.

Трето поколение винопроизводител: Гмурнете се без страх

Нито една държава не иска да губи лозарския си потенциал, независимо че тенденцията е за намаляване на лозовите насаждения. Въпрос на приемане на концепция е колко точно ще са годините, с които се отлага презасаждането, но в рамките на това време лозарят може да види как ще се развие светът, винарската индустрия и да прецени дали отново да засади лозя след изтичането на този срок”, допълни Калин Иванов. 

С получени пари за изкореняване лозарите могат да почистят площта и да гледат други култури или пък да дадат земите си под наем, без да унищожават лозарския си потенциал. 
У нас в момента финансово подпомагане за изкореняване на лозя стопаните могат да получат само по “Преструктуриране и конверсия на лозя”, но мярката включва задължително презасаждане на същото или на друго място на лозови масиви.