Наблюденията на ловците показват, че популацията на диви свине в Югозападна България не намалява, а се увеличава, независимо от мерките за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).
 
 
„Държавата, ако има желание да намали популацията, би следвало да удължи срока за лова до края на януари или февруари. В момента е сухо и топло и бих казал, че отстрелът е нулев и резултатите са ниски“, заяви Иван Василев от Ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“ пред Фокус.
 
Според него абсолютно сигурно е, че всички отстреляни прасета ще бъдат изследвани за АЧС. Това са показали и първите излети за групов лов на дива свиня, които бяха разрешени от 29 септември. 
 
„Всеки е инструктиран и се е подписал. Изкопани са ями, в които се изхвърлят кожите от животните“, обясни Иван Василев.
 
Ловците се отнасят към дивата свиня като към хищник, който нанася изключителни щети на селското стопанство и на личното стопанство на хората по селата. Затова стрелят по нея - когато ловът е разрешен. Мнението на Иван Василев е, че държавата трябва да вземе по-сериозни мерки за биосигурност при домашните свине и по-специално с какво се хранят те.