Ловци не са спазили мерките за биозащита и са проявили грубо отношение към представителите на Горското стопанство в Генерал Тошево и на Областната дирекция по безопасност на храните. Това става причина със заповед да бъде забранен груповият лов на ловното сдружение „Хан Телериг 2010” в община Крушари, съобщи зам.-директорът на ТП Държавно горско стопанство Димитър Иванов.

Удължават срока за лов на дива свиня

 

Информацията е обсъдена на поредното заседание на Областната епизоотична комисия, уточниха от пресцентъра на Областна управа в Добрич. Става дума за положителна проба от диво прасе, отстреляно на 11 януари, при загробването и разфасоването на което са допуснати редица нарушения. Ловното сдружение е получило забрана за групов лов във три ловно-стопански района на Добричка област.


Установена е още една положителна проба от диво прасе от последния ловен излет, съобщи директорът на ОДБХ д-р Анелия Андонова. Тя е взета от територията на село Батово. По време на заседанието са представени новостите в Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, която бе обнародвана в Държавен вестник и влиза в сила от 17 януари т.ази година.

 

 Д-р Андонова обърна внимание, че в документа се посочват изискванията за всички видове селскостопански животни, пасища и сроковете за изпълнение на съответните ветеринарномедицински изисквания. Тя акцентира върху факта, че само за промишлените обекти и фамилните ферми срокът за привеждане в ред на обектите, съгласно изискванията, е удължен до края на 2020 г. 

Борим чумата по свинете с пикапи


Областният управител Красимир Кирилов подчерта, че частните стопани ще могат да отглеждат до три прасета само за лична консумация. На територията на област Добрич това ще може да се случи от септември, стига да няма промяна в епизоотичната обстановка в страната и областта. Стопаните, получили подкрепа от държавата за ликвидиране на животните в личните си стопанства са попълнили декларации, с които гарантират, че до края на месец август т.г. няма да отглеждат прасета.

 

„Зареждането с животни трябва да се извършва от регистрирани животновъдни обекти, като прасетата трябва да имат ушна марка и да се прави регистрация в ОДБХ“, подчерта още д-р Андонова. 
 

Следете темата ТУК.