Ловни дружинки протестират срещу ограниченията, наложени за лова, в село Тутраканци, където беше локализирано първото и единствено към момента огнище на чума при домашните свине. Това съобщи за кметът на Община Провадия инж. Филчо Филев за Фокус.
 
 
Той обясни, че в администрацията е постъпило уведомление от Инициативен комитет на ловците за протестни действия по отношение на ограниченията, наложени за лова. 
 
Филев допълни, че вчера протестиращите са блокирали за около 20 минути движението по пътя Айтос – Тервел в района на Провадия, като към ловците са се присъединили и жители на провадийското село Тутраканци. Кметът обясни, че няма информация дали протестните действия продължават и днес. 
 
След потвърждаване на огнището в Тутраканция през авгус, беше обявена 3-километрова предпазна зона около огнището.
 
През септември Брюксел гласува промяна на рестрикциите върху област Варна. С новото решение голяма част от областта излиза от строгите ограничения. Промяната ще позволи на свиневъдния бизнес в тази част на страната да функционира нормално и да транспортира рутинно животните до кланици в други области на България. Под първоначалните ограничения остават само селищата в 25-километровата зона около първоначалното огнище.