Ловджии от Русе, Тутракан, Бяла, Добрич и Търговище излязоха на протест заради проект на министерска заповед, касаеща африканската чума по свинете. Малко след 12:30 часа вчера, близо 200 ловци блокираха за кратко движението на кръговото кръстовище на Дунав мост, съобщи БНР.
 
 
Недоволството на ловджиите е продиктувано от проект на заповед, с който се променя регламента за ловуване на диви прасета. Това е поредната мярка за стопиране влизането на заразата у нас.
 
По думите на ловците, проблемът е в забраната на груповия лов от Видин до Силистра. Като според тях това ще засегне 200 дружинки и още 100, които може да ловуват, но без кучета. А общо, с проекта на заповедта, ще бъдат засегнати около 10 000 ловци.
 
Десислав Маринов от ловната дружинка от село Николово, Русенско, коментира за БНР.
 
„Може да се получат умишлени заразявания за т.нар виртуални свине, за които се получават субсидии, затова, че се гледат определен брой прасета. В момента е удобно да се унищожават именно тези виртуални прасета. Но това няма общо с дивите прасета. Никъде няма огнище на чума на дива свиня“, каза ловецът.
 
Към протеста на ловджиите се присъедини и областният управител на Русе Галин Григоров, който също е ловец.
 
„Единственият начин да се стопира заболяването е да бъде намалена максимално популацията на дивите прасета. Проектозаповедта на министъра няма да реши проблема, защото прасетата ще се увеличат, ако бъдат оставени – ако няма гонки и групов лов с кучета, няма как да намалее популацията“, добави Григовор.
 
Ловците са категорични, че ако до 3 дни няма резултати, те ще се съберат на жълтите павета в София.