Ефектът от миналогодишните екстремни метеорологични условия доведе до спад в рентабилността на фермите в Шотландия. Това намаление се изразява на 8% през 2018 г., пише Farmers Weekly.
 
 
Експерти коментират, че рентабилността на фермите през миналата година в Шотландия е била на стойност 672 млн. паунда. Това е спад от близо 30 млн. паунда от ревизираната цифра за 2017 г.
 
Рентабилността на фермерите също е подложена на въпрос и заради непрекъснато покачващите се цени на фуража, работната ръка и т.н, както и все по-малката останала площ за земеделие, но и по-ниските добиви. 
 
Специалистите в сектора коментират още, че фермерите в Шотландия са изправени пред значително увеличение на разходите за редица консумативи, включително фуражи и други консумативи за животното. Това се дължи на факта най-вече, че индустрията все още чувства дългосрочните последици от лошото време, което продължи 18 месеца.
 
„Не можем да променим климатичните условия или да им влияем, но днешните цифри показват, че има голяма нужда от политическа яснота и конкретни действия, за да се стабилизира непредвидимия пазар и липса на доверие, създадено от несигурността на сегашния политически климат“, коментират фермери.
 
От правителството коментираха, че субсидиите, които са нараснали с 5% през 2018 г., сформират 82% от печалбата на шотландските фермери.