Синоптиците прогнозират много градушки в средата и края на месец Май. Месецът ще започне със студено време и дъжд. В първата седмица на месеца от север към Балканите ще се спуска студен въздух и първите няколко дни на май ще бъдат с температури под обичайните за периода. Очаква се градусите да се покачат най-много до 14-19.

За борба с очакваните градушки са подготвени 7 898 противоградни ракети, показва справка на Фермер.БГ. Активирани са всички полигони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Общият брой на ракетните площадки в страната е 198. Дежурни екипи ще работят на дву-три сменен режим, като по този начин ще се осигури непрекъснатост на работния процес.

 

В дните между 4-6 май минималните температури ще бъдат между 5-10 градуса, а по високите западни полета дори и по-ниски. Вероятно е там да се образуват къснопролетни слани, който са опасни за ранните зеленчукови градини, предупреждават експертите.

 

В периода 7-9 май времето ще бъде по-стабилно, с повече слънчеви часове и по-високи температури. В началото на второто десетдневие отново ще захладнее и ще има чести превалявания. По-интензивни ще бъдат валежите около 11-13 май, а температурите ще се движат в интервала между 17-25 градуса. В този период е възможно да паднат и градушки.

 

През втората половина от второто десетдневие времето ще бъде по-стабилно, предимно слънчево, а валежите ще са на малко места, главно в планинските райони. Ще бъде и по-топло с температури около и над нормата. През повечето дни на третото десетдневие краткотрайните валежи и гръмотевичните бури ще са често явление, но температурите ще се запазят около и под норма.