Чистата местна храна е не само здраве за нас и нашите близки. Тя е и мисия на всеки един от живеещите в градовете в подкрепа на българските села и малките фамилни стопанства. Интересът към родното производство от малки производители, се покачва през последните години, но все още е далеч от това, което той може да окаже като ефект върху развитието на фамилното фермерство у нас.
 
В тази насока започна работа и мрежата LocalFood.bg, чиято цел е както да направи връзка между потребителите в градските центрове и малките производители с гарантирана чиста продукция, така и да подпомага и насърчава развитието на нови малки стопанства.
 
Тази година по време на изложението Агра в гр. Пловдив, което се проведе в края на месец февруари мрежата бе официално представена. 
 
Фермер.БГ проведе разговор с Гергана Кабаиванова – създател на мрежата LocalFood.bg за нейния старт и идеите й за развитие: “Това е мрежа на малките производители на местни храни в България, която подпомага достъпа им до пазара и насърчава политиките за регламентиране на домашното производство.“ – обяснява ни Гергана. 
 
Тя ни разказа за големия интерес към мрежата по време на изложението Агра, който доказва, че пазарът и неговите потребители имат нужда от такъв тип инициатива. По време на събитието към продукцията на малките местни производители е имало запитвания от ресторанти и магазини, които търсят начини да помогнат на местните фермери в реализирането на продукцията им, като в същото време искат да предложат качествена продукция на клиентите си.
 
„Ресторантите, например, които държат на качеството на продуктите и съставките в менюто, предпочитат да работят и контактуват с производителите директно, без посредници.“ – обяснява Гергана. Мрежата LocalFood.bg  може да направи тази връзка между фамилните ферми и директната реализация на продуктите. 
Инициативата е още в самото начало. Желанието на екипа е в бъдеще да започне да подпомага малките производители, като им предоставя нужната информация, за да могат те да се развиват. Има множество хора, които имат желание да се занимават с фамилно или домашно производство на храни, но не успяват да се регистрират, поради недостиг на информация, смятат от сдружението:
 
„Именно тук имаме желание да се намесим като нова фондация. Първо тя  да проучи и подготви точната подкрепа на тези малки производители и да предложи решения за контрол на храните, които да пасват на техния формат на производство. Това, което пречи в момента на всички тези хора да излязат на светло и да се развиват, е липсата на ресурс и липсата на познание.“ – споделя още Гергана Кабаиванова.
 
За да осъществи този диалог с малките производители, екипът на LocalFood включва в проекта си развитие на сайта LocalFood.bg , както и развитие на национална програма с обучения и срещи с малките производители. 
 
„Това че законодателството ни в момента е обърнато към големите производства, не означава, че малките производители трябва да бъдат освободени от контрола. Това, което ще правим с този проект, е именно да ги подготвим за техните задължения, които са свързани с контрол на произвежданите от тях храни и юридическа отговорност.“
 
Гергана Кабаиванова сподели за Фермер.БГ , че на следващото издание Агра 2017 ще бъде организирана специализирана изложба за производителите на местни храни. Тя ще е първата по рода си в подобен мащаб и ще даде възможност за намиране на нови търговски партньори и сключване на нови договори. 
 
Пътят според Гергана е един: Начертаване на конкретни мерки за подкрепа на малките производители, чрез които те да се развиват устойчиво:
 
„Надявам се в целия този процес да включим и другите организации – Сдружение на малките производители, Асоциация биопродукти. Тази мрежа, която изграждаме в момента, не ги изключва, а напротив, желанието ни е да се обединим всички около идеята, че е нужна информация и ресурси на тези малки производители за това те да се развиват във времето.“