Един от най-сериозните вредители напада доматените насаждения в много части на Северозападна България, алармираха стопани.

Вредители в земеделските площи край Пловдив

Вредителят е опасен, защото може да пренесе вирусни заболявания върху растенията и чувствително да намали добивите.

„Една от жените, които ми помагат за отглеждането на доматите, е забелязала на един от парцелите, че листата на растенията не стоят, както трябва. Огледала ги е и установила, че по стъблата и част от листата има листни въшки.

Третирахме незабавно с препарат и растенията живнаха, но само няколко дни след това решихме пак да направим оглед. Листната въшка отново си беше там”, разказва Иво Методиев, който има свое малко стопанство недалеч от река Дунав.

Подобно се оказа положението в Предбалкана, където традиционно температурите са по-ниски.

„Пръсках и с препарат срещу самата въшка, а два дни по-късно и със системен препарат, но особен напредък няма”, коментира Тодор Атанасов, който живее и работи в Предбалкана.

Листните въшки нападат точно в този период и са сериозно предизвикателство за стопаните. Може да касаят дори загуба на цялата продукция, категорични са специалистите.

„Самите листни въшки увреждат и листата, както е казал стопанинът Иво Методиев, но и самите плодове. Те обикновено остават недоразвити, а много от тях дори погиват. Още по-сериозно е положението с друг проблем, който създава листната въшка.

Във всичките си фази на развитие тя смуче соковете от цвета, върховете на младите растения и дори от цветовете на растението. На тези места оставя така наречената „медена роса”, която пък е благоприятна среда за развитие на чернилни гъбички. Вредителят по принцип може да е причина за заразяване с вирусни заболявания, като само при зелената листна въшка те стигат до 100”, коментира агрономът Дамян Петров.

На пазара има достатъчно препарати, с които стопаните могат да третират растенията в нивите си, но трябва да го правят планирано - да повтарят пръсканията в конкретните срокове, които са указани на всеки от тях. Другото важно условие да се справят е да обработват максимум до 3 пъти с един и същ препарат. След това е добре да го сменят с друг, за да има по-добър ефект.