В периода на задържане на животните не са малко случаите на загубени, нападнати от хищници, разболели се или дори откраднати бройки. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

От Кампания 2022 е в сила ново изискване заменящото животно да отговаря на условията за подпомагане и да е в стопанството на бенефициера към последния ден на кампанията, който за тази година бе 10 юни.

Замяната се прави писмено лично или чрез упълномощено с нотариално заверено пълномощно лице в срок до 7 работни дни от края на събитието в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане“ в областната дирекция на ДФЗ. 

Какво следва да направи стопанинът обаче, ако има отпаднало животно след този срок, така че да не търпи санкции. С този въпрос Агри.БГ се обърна към Министерството на земеделието още през месец март. Припомняме какво ни отговориха тогава държавните експерти, тъй като тази тема е особено актуална сега, в сезона на теренните проверки.

Не се налагат административни санкции, „когато бенефициентът не може да изпълни критериите за допустимост, ангажиментите или други задължения в резултат на въздействието на природни сили върху животните му, при условие че е уведомил компетентния орган в писмена форма в срок от десет работни дни от момента, в който е установил намалението на броя на животните“.

Под случаи на естествени обстоятелства, засягащи стадото едър или дребен рогат добитък, се разбира следното: 

а) смърт на животно в резултат на болест или; 
б) смърт на животно в резултат на инцидент, за който бенефициентът не може да бъде държан отговорен.

В тези случаи плащането ще бъде намалено само със ставката за умрялото или заклано животно, без да бъдат налагани допълнителни санкции. Същото важи и за откраднати животни, като кражбата трябва да бъде удостоверена с акт на компетентните органи.

Важно е обаче да уведомите ДФЗ писмено в срок от десет работни дни от момента, в който животното е умряло или заклано. За целта може да използвате формуляр по образец заедно с подписана декларация за форсмажорното обстоятелство, уреден в чл. 13, ал. 1 от Наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания.