През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури близки до климатичните норми. 

Тръгва ли си сушата с Ноември?

В началото на периода се прогнозират валежи, но те ще бъдат без стопанско значение и дефицитът на почвена влага остава лимитиращ фактор за вегетацията на засетите есенни посеви. Това се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ. 

В южните райони и през следващия период отсъствието на влага в горните почвени слоеве ще задържа поникването на зимните житни култури. 

Вследствие задълбочилото се есенно засушаване посевите с пшеница в Дунавската равнина и в източните райони на страната са неравномерно поникнали. 

Част от намиращите се в начален стадий от вегетацията си зимни житни култури са в критично състояние. Повишена е  вероятността на места в югоизточните райони за изсъхване на покълналите семена и поникналите, недобре вкоренени, посеви, посочват експертите. 

И през следващия период сухата и сбита почва ще възпрепятства провеждането на сезонните почвообработки и ще забави, след агротехническите срокове, приключването  сеитбата на зимните житни култури.

Вероятност за валежи и положителна промяна в агрометеорологичните условия се прогнозира в края на следващия седемдневен период.

През повечето дни от периода условията ще позволяват извършване на фитосанитарни дейности при овошките. Краят на второто десетдневие на ноември е подходящ срок за засаждане на овощни култури.