Всяка година, откакто се занимавам с животновъдство, имам проблем с ваксините за нодуларен дерматит, споделя животновъдът Пламен Якимов, който се занимава с пасищно месодайно животновъдство близо до Ловеч.

Вижте как са разпределени парите по Първи и Втори стълб през следващите 5 години

Той описва ситуацията така: „Имам телета за продан. Намерил съм пазар, договорили сме цена и доставка. Всичко е редовно, маркирани телета, с пътен лист с лицензиран транспорт. Отиваме в БАБХ и се оказва, че не може. Телетата не били ваксинирани за нодуларен дерматит, а ваксина БАБХ не дава“.

Той припомня, че тази ваксинация съгласно Държавната профилактична програма се прави веднъж годишно. Телета обаче се раждат цяла година и те не са били родени, когато майките им са ваксинирани. Проблем е не само осигуряването на ваксината, а и неяснотата как се процедира при липсата й.

Ето какво го съветват колеги животновъди, които от години ходят по тези мъки, за да си реши проблема:

1.  Продавай без пътен лист, пък после го оправяй;
2. Ваксинирай наужким, чакай 2 дни и продавай.

И с двете решения Якимов и ветеринарният лекар стават уязвими нарушители, а държавата в лицето на БАБХ ще ги санкционира.Такива заповеди и други като нея водят месодайното животновъдството до сегашното му състояние“, категоричен е стопанинът.

Той е поставил проблема пред зам.-министъра на земеделието Иван Христанов на среща с производители в Плевен. Разбрали са се да го опише подробно и да му го изпрати по имейл с копие до зам.-изпълнителния директор на БАБХ – д-р Ангел Мавровски, който между другото е регистриран ветеринарен лекар към ОДБХ-Ловеч и ОДБХ-Плевен.

В интервю за Агри.БГ изпълнителният директор на Агенцията – проф. Христо Даскалов, отрече да има проблеми с ваксините за нодуларен дерматит. Нещо повече, взето е решение от догодина поставянето им да бъде частично, като идеята е на 1 януари 2025 г. България да бъде обявена за свободна от това заболяване.

Междувременно, ветеринарните лекари все още си чакат Държавната профилактична програма за три години напред. Още в началото на февруари от БАБХ ни увериха, че тя е готова и е предадена към Министерството на земеделието, което, от своя страна, трябва да я предложни за одобрение от Кабинета.