Целта на преходната национална помощ за тютюн е фермерите да се пренасочат към друг тип земеделско производство. Факт е, че площите с тютюн намаляват с всяка изминала година, но едва ли същото може да се каже за избора на ново производство.

Производителите на тютюн искат по-дълъг срок за регистрация

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в регистъра изтича на 31 март, като вероятно ще бъде удължен с месец по настояване на НАТ-2010. Какво показват данните дотук в един от традиционните райони в сектора – Кърджали. В Областната дирекция „Земеделие“ отчитат изключително слаб интерес от страна на стопаните. 

„Към днешна дата кампанията върви слабо. Подадени са 96 и то само в 4 от 7-те общини на областта. Те са 11% спрямо подадените заявления за 2020 г. Тогава те бяха 847. Като площи към момента са 539 дка, което е едва 12,5% спрямо миналата година“, обяснява Йорданка Гочева – директор на дирекцията, пред БНР.

Къде обаче се крие причината за този слаб интерес? Според местни жители фактор са ниските изкупни цени. Селата обезлюдяват, младите се насочват към големите градове и чужбина и работят главно в сферата на строителството. Според Йорданка Гочева обаче има още една немаловажна причина – част от фермерите не могат да представят документ за обработваемата земя. 

„Много от тютюнопроизводителите не разполагат с такива документи, защото те отглеждат тютюн на общински имоти. Тези имоти в повечето случаи са големи, да кажем на 50 дка отглеждат 4-5 човека. На този имот не може да се извърши делба и всеки да се сдобие с правното основание за тези 10 дка. Съответно тютюнопроизводителят не идва да се регистрира при нас, защото не може да подаде необходимите документи“, твърди директорът на Областната дирекция. 

Така се получава, че цели села в Източните Родопи се отказват от тютюна. Ситуацията се влошава от поне 15 години насам.

„Вече от доста години в Припек никой не сее тютюн. Никой вече от младото поколение не се занимава с тютюн. Преди години почти във всяка къща имаше, сееха тогава хората“, споделя кметът Стефан Джуванов. 

Ситуацията е подобна и в други населени места в област Кърджали. Там, където преди е кипяло живот, сега пустеят къщи. Мъжете заменят тютюна не с друга култура, а със строителство най-вече, а за жените отварят по някой цех. Дали ако изкупните цени се повишат, това би върнало младите в селата или трудът на полето не може да се отплати подобаващо, можем само да гадаем. Може би промяна на референтната година на 2018 г. за получаване на субсидии за тютюн след 2022 г. би могло да промени нещата...