Устойчивостта на болести, паразити и плевели прави лимецът предпочитана култура за отглеждане върху земи, които временно или постоянно остават извън активните дейности на фермерите. Неговата непретенциозност го прави много подходящ и за "дистанционно" отглеждане, когато земята се намира далече от мястото, където постоянно пребивават стопаните.

Фермери: Вместо да се правят кооперативи - обединяване около голям производител

Лимецът почти не се нуждае от пръскане с пестициди, защото е древна култура, неподатлива на повечето болести и паразити и спокойно съжителства дори с плевелите, без те да му пречат, като успешно запазва своето място. Затова неизискващите особени грижи посеви с лимец не е нужно да бъдат посещавани често и могат да бъдат отглеждани дори и от разстояние, с минимално присъствие на място.

"Средният добив е 270-300 кг/дка, но това е подвеждащо", обяснява Делян Спасов, който отглежда няколко декара от културата във великотърновското с. Янтра пред Агри.БГ. "Обработката на зърното е най-трудната част, с най-високи разходи. В страната само на няколко места има машини за лющене на лимец и ако вкараш един тон, на изхода излизат 500 кг. Това вдига двойно цената."

За разлика от обикновената, модерна пшеница, лимецът има люспа, която трябва да бъде премахната преди обработката му за консумация. Цените на входа в цеховете за лющене варират ок. 50 ст. на кг. Друг проблем може да бъде липсата на модерна техника.

"Някои по-стари редосеялки не могат да се настроят за по-едри зърна, каквито са тези на лимеца. Те са по-големи, заради люспата и запушват ботуша", разказва Спасов.

Затова той е избрал да сее на ръка. Досегът със зърното му придава енергия и после добивът е по-голям, шегува се стопанинът, но не крие, че тази процедура му доставя удоволствие. След това остава само зърното да бъде покрито с валяк.

Делян Спасов отглежда еднозърнест лимец, който е по-древен и устойчив от по-разпространения и окултурен двузърнест лимец. Той е с различен минерален състав от модерната пшеница и с много по-малко съдържание на глутен - под 2%, което го прави подходящ за консумация от хора с глутенова непоносимост.

"Освен това е много хранителен и по-засищащ. Една филия от лимецово брашно засища, колкото две филии от обикновено бяло брашно", смее се той.

Специфична особеност е, че зърното узрява по-късно, отколкото стандартните сортове пшеница - обикновено около юли. Културата държи висока цена и Спасов успява да я пласира за около 3-4 лв./кг., след прибирането и обработката.

За него лимецът е допълнително занимание. Основната му професия е ИТ специалист, но и преди се е занимавал със селскостопански начинания, като отглеждането на каракачански коне, например. Затова и културата привлича вниманието му - не отнема много време и усилия, а преживяването си струва!