Лихвари от Великотърновско са развивали незаконната си дейност, като в същото време са били регистрирани земеделски производители, съобщи Специализираната прокуратура.

Крадци на трактори се вихрят в Добруджа

Петима души, заподозрени за лихварство, са задържани в петък, 8 ноември, в Павликени при специализирана операция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), предаде БНР. Впоследствие в неделя съдът е оставил в ареста трима от тях.

Градът осъмна в петък, блокиран от жандармения и специализирани части на ГДБОП. Всички леки и товарни автомобили, влизащи и излизащи от града, бяха спирани за проверка на документи и претърсване, съобщи БНР. Акцията е приключила до обед.

Трима земеделци от Павликени са арестувани за лихварство, съобщи днес на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.

„Действали са повече от пет години. Това е добре организирана престъпна група, действали са конспиративно, въпреки че Павликени е малък град. Легалният бизнес със земеделие е ползван да прикриват и препират парите от незаконната дейност“, допълни прокурорът.

Жертвите на незаконните лихвари са повече от 20 човека. При обиските са намерени тефтери с имена и прякори на длъжници. Част от тях са разпитани пред съдия, други се страхуват да говорят, защото са били тормозени.

В домовете на заподозрените са намерени над 1800 юбилейни монети от злато на стойност 1 млн. лв. Предполага се, че лихварите са инвестирали в тях част от приходите от незаконната си дейност.

И тримата задържани са криминално проявени. Двама от тях са осъждани за кражби, грабежи, изнудване и документни престъпления.