Ябълки, праскови, круши – това са плодове, чието събиране изисква много труд, който фермерите заплащат скъпо. В свят, в който търсенето на пресни продукти нараства и броят на берачите намалява, е необходимо технологично и икономично решение за прибиране на плодовете, информира Aggeek.net.

„Сибирският тигър“ е най-новият руски агроробот

Израелският стартъп Tevel разработва флот от безпилотни летателни апарати, които могат да подрязват овощните дървета и да събират готовата реколта. Всеки робот представлява самоходна платформа, към която чрез кабели са свързани 6 малки квадрокоптера с камери и манипулатори за събиране на плодове.

Летящите берачи имат достъп до високите части на дърветата, а самата платформа може да се движи по труден терен, като тесни или планински плантации.

Процесът на събиране на плодовете се управлява от изкуствен интелект. По този начин се прибират само най-добре узрелите плодове, които след това се събират в контейнер, поставен на платформата.

Творението на израелския стартъп е добре дошло във време, когато работната ръка в селското стопанство все повече намалява. То ще спомогне да се намалят разходите на фермерите, превръщайки самото овощарство в по-лесно и по-изгодно начинание.

Роботът работи неуморно денем и нощем, следва инструкциите точно, ефективно и последователно. Ако технологията се превърне в евтина алтернатива на традиционното ръчно бране на плодове, тя наистина ще облекчи занимаващите се с овощарство.

Планирано е продажбата на летящите берачи да започне в края на 2021 г. Цената все още не е обявена, но разработчиците обещават, че платформата ще се изплати само след три седмици работа.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-големият трактор в света излезе от музея и се завърна на полето

Топ 10 робота за селско стопанство през 2021 г.

Виртуална обиколка на една от най-добре механизираните ферми в света