Прибирането на реколтата от круши започна по-рано този сезон, а първите резултати са повече от добри, се вижда в последния оперативен анализ на Земеделското министерство (МЗм). Отчетени са и текущите данни при останалите плодове.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

До 21 юли в страната са обрани 56 тона круши, при които средният добив е нараснал за година с близо 155%, достигайки до 400 кг/дка. Пет пъти повече е производството на плода у нас към този момент.

МЗм: Многократен ръст е налице при производството на круши, дължащ се на по-ранното прибиране на реколтата, но това не е показателно, тъй като кампанията е все още в начален етап.

По последни оперативни данни събраните количества сливи са с 78,6% повече на годишна база, като се наблюдава нарастване на реколтираните площи. Средният добив обаче е спаднал с близо 20%, като към отчетната дата е 555 кг/дка. Обраното количество от плода възлиза на 1 697 тона за страната.

Отчитайки по-бавния темп на прибиране и/или по-ниски добиви от декар, до момента продукцията от праскови, кайсии, вишни и малини е под миналогодишната – с между 2,8% и 34,5%. Само преди седмица министерството отчете ръст в производството на малини от близо 36% на годишна база. В хода на кампанията картината обаче се промени с обратен знак, а от бранша очакват финално по-слаб сезон при лятната малина. От актуалната статистика на МЗм е видно още, че в начална фаза е и кампанията по прибиране на ябълки.