Летните дни на техниката на Булагро Машини АД ни отведоха до стопанството на Веско Николов край софийското село Равно поле. Пред фермерите от района бяха представени част от машините, предлагани от компанията.  

"Тази полева демонстрация е малко по-особена. В смисъл, че има насоченост повече към приложението на дисковите брани в селското стопанство", каза Митко Желязков - търговски директор в Булагро Машини АД. 

Акцент на демонстрацията бе представеният за първи път в България прикачен стърнищен култиватор TERRIA 4040 на австрийския концерн PÖTTINGER. Машината бе изложена и на панаира БАТА АГРО 2021 през юни. 

Домакинът на демонстрацията - Веско Николов е реално първият обогатил стопанството си с тази машина. 

"Стърнищният култиватор е предназначен за т.нар. минимални обработки, като има възможност да достигне до дълбочина на обработката до 35 см", посочи Желязков. 

Работните ширини на машината са 4 или 5 метра, като необходимата мощност за 4-метровия култиватор е от 350 до 400 к.с., а за 5-метровата разновидност -  над 400 к.с., обясни търговският директор в Булагро Машини АД. 

Домакинът - Веско Николов, отглежда 20 000 дка с пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. Агрономът на стопанството Николай Няголов сподели:

"От два месеца разполагаме с тази машина. И първите ни впечатления са доста добри. Доволни сме от обработките". 

Той посочи, че с използването на TERRIA 4040 се пести време за обработки.

Румен Савов, продуктов мениджър в Булагро Машини АД, разказа на присъстващите фермери подробности за машината. 
Той обърна внимание, че работните органи на TERRIA са най-високия клас на закалка на PÖTTINGER и занапред тези машини ще бъдат оборудвани само с тях. Причината е ,че издържат на много работа. 

Савов каза, че TERRIA има най-добри резултати при дълбочина между 12 и 15 см.

“И това да става със скорост, за да може почвата “да заври”. Идеята е да се разцепи плужната пета, която се е образувала”, подчерта експертът. 

На демонстрацията бяха представени и гамата дискови брани Terradisc на PÖTTINGER.

"Това са дискови брани, които за пазара на България имат доминиращо значение и разпространение. През последните 4-5 години смея да твърдя, че по пазарен дял на определена група в прикачните дискови брани PÖTTINGER със своите брани държи едно от водещите, да не кажа и първо място", обърна внимание Митко Желязков. 

За 6-метровата брана на PÖTTINGER Румен Савов каза: “Това е царицата на дисковите брани през последните седем години!”. По думите му, колкото е по-тежка почвата, толкова повече се оценяват качествата на тази брана. 

Terradisc разполага с два хидроазотни акумулатора, двоен държач на дисковете. Същите характеристики притежават 8 и 10-метровата модификации

“Огромният плюс на тази брана е колесарят. Не само, защото се изисква наличието му, заради осемте метра, но това позволява браната да работи още по-агресивно, като той се използва само и единствено за транспорт. 
И още нещо - работният завой при всички прикачни брани на PÖTTINGER, се прави върху валяка”, обясни специалистът. 

Много се радваме, че в последните две години и половина, откакто излезе този по-голям модел дискова брана на PÖTTINGER - 8 и 10-метровите работни широчини, тя вече също има много добър прием в България", каза Митко Желязков. 

На демонстрацията фермерите видяха и как работи мотичния култиватор Rotarystar на бранда Einbock.

За повече информация относно машините от портфолиото на Булагро Машини АД, можете да се осведомите от сайта на компанията или от регионалните представители.