Фази от развитието на лещата.Лещата е ранна пролетна нискостъблена култура със слята повърхност, която е силно чувствителна на заплевеляване. Трябва да се засява на възможно по-чисти от плевели площи и да се прилага висока агротехника при отглеждане на предшествениците.

В системата за интегрирана борба с плевелите при лещата може да се включват следните мероприятия.

Лещата трябва да се засява при междуредово разстояние не повече от 10-12 cm. което я прави по-конкурентоспособна спрямо плевелите. За да се осигури дружно и бързо поникване на лещата, след сеитбата площта се валира.

При образуване на почвена кора в периода след сеитба преди поникване на лещата е допустимо да се извърши т. нар. "сляпо" брануване с леки зъбни или ротационни брани. С него се унищожават и много от плевелите, които са изпреварили с развитието си лещата. След поникване на лещата се препоръчват още 1-2 бранувания до цъфтежа. Бранува се след вдигане на росата в най-ранни фенофази на плевелите (1-2 листа).

Чрез употреба на хербициди като елемент от интегрираната борба с плевелите при лещата се създава възможност за висок агротехнически и икономически ефект от производството.

У нас при лещата са разрешени за употреба следните хербициди:

  • в периода след сеитба преди поникване - оксадиаржил  (Рафт 800 ВГ);
  • при прогноза за смесено заплевеляване от едногодишни житни и двусемеделни плевели (без полски синап и другите кръстоцветни и устойчиви на тези хербициди плевели) се внася ацетохлор (Рилей);
  • през вегетацията на лещата срещу житните плевели може да се използва флуазифопбутил (Фузилад супер);
  • по литературни данни на тежки почви с високо хумусно съдържание в периода след сеитба преди поникване на лещата може да се използва хербицидът линурон (Афалон 45 ЕК).

Внасянето на всички почвени хербициди при лещата трябва да става незабавно след сеитба и валиране на площите.