Къде киното, медицината и биологията имат общо поле на изява? Ще ви отведем в обещаващата лешникова градина край пазарджишкото село Юнаците, където е фамилното стопанство на Хазърбасанови. Бащата е известен кардиолог, а синовете – професионален фотограф в киното и биолог от университета в Инсбрук.

В началото на COVID-19 пандемията те избират ново начинание, в което виждат бъдеще – отглеждането на лешници, но не какви да е, а от набиращия популярност на пазара сорт Франческана, като го купуват от пионера в отглеждането му Илия Немски. Така вече имат 56 дка насаждения и са доволни от избора си. Очаква се, че след две години стопаните вече ще събират продукция, а може и по-скоро.

"Градината се развива добре, но вероятно догодина няма да има повече от 200 – 300 г на дърво и след това вече се надяваме да се покачва експоненциално реколтата", споделя пред Агри.БГ Павел Хазърбасанов.

Отскорошните производители вярват, че са направили правилен избор, тъй като виждат бъдеще в лешниците като възможност за устойчиво земеделие. Освен това световната диета включва все повече ядки и пазарът на лешници тепърва ще се развива. 

"Лешниковите продукти са навсякъде, повечето сладки изделия са с лешници. Другият плюс е, че лешникът като растение е сравнително резистентен вид предвид промените в климата. Това е една култура, която ако я отглеждат адекватно и ти е силен сортът, ще успее да издържи на бъдещите климатични амплитуди. Затова, според мен, лешникът е добра инвестиция", убеден е младият производител.

Още от разказа на Павел Хазърбасанов и лешниковата градина на семейството може да видите във видеото.