Спецификите на социалното осигуряване и правото на краткосрочни обезщетения за регистрираните земеделски производители са подробно обяснени във видео от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) с участието на лектори от Национален осигурителен институт (НОИ).

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Основните теми на информационния семинар са: Осигуряване на регистрираните земеделски стопани за фондовете на Държавното обществено осигуряване (ДОО); Право на краткосрочни обезщетения (временна неработоспособност, майчинство, безработица, трудоустрояване) на фермерите.

От видеото ще научите за кои социални рискове може да се осигурявате в ДОО като регистрирани земеделски стопани, както и какви са видовете плащания, които предоставя ДОО. 

Минималният месечен размер на осигурителния доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите през 2021 г. е 420 лв., а максимално може да се осигурявате на 3000 лв., припомнят от НОИ. От видеолекцията ще разберете също, дали имате право на краткосрочни обезщетения при временна неработоспособност, по време на майчинство, при безработица и/или трудоустрояване.

„За времето, в което получават парични обезщетения за временна неработоспособност или майчинство, земеделските стопани не внасят осигурителни вноски. Лицата, които са осигурени само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, тоест само за пенсия, дължат осигурителни вноски за периодите на бременност, раждане и нетрудоспособност”, уточнява лекторът.

В края на семинара има и дискусионна част с въпроси от фермери. Вижте повече във видеото.