Националният статистически институт отчете минимално поскъпване на всички видове месо на българския пазар през февруари.
 
 
За миналия месец статистиката е установила увеличение на цените на месото от едър рогат добитък с 0,5%, на свинското - с 0,6%, а на месото от домашни птици - с 0,6%.
 
Повишение има също при малотрайните и трайните колбаси – съответно с 1,1 и 0,2%, и при мляното месо - с 0,7%.
 
Цените на пълномасленото прясно мляко са се вдигнали с 3,3%, а на нискомасленото – с 3,0%, докато при кашкавала увеличението е по-слабо - с 0,7%. Налице е обаче поевтиняване на кравето сирене, макар и минимално – с 0,2%.
 
 
Ясна тенденция към увеличение се наблюдава при цените на зеленчуците. При доматите е отчетено поскъпване с 6,4%, при краставиците - с 18,1%, при зелето - с 35,0%, при зрелия лук - с 4,6%, а при картофите - със 7,6%.
 
Хранителните продукти и безалкохолните напитки като цяло са поскъпнали миналия месец с 1,7%, отбелязва още националната статистика. 
 
Инфлацията през февруари спрямо януари тази година е 0,5%, а повишението на потребителските цени на годишна база е 3,2%.