През януари цените на едро на хранителните стоки се движат около нивата от декември, като се наблюдава слабо изразена обща теннеция на спад на стойностите, сочи анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Цените на всички млечни и месни произведения, предмет на този анализ са по-ниски, като поевтиняването им на годишна база е в диапазона 2 – 9%.
 
Леко движение надолу от 4% е отчетено при цената на ориза, намалението на цените на месечна база на брашното, фасула и олиото е 1-2%, а цените на захарта и яйцата през януари са без промяна спрямо предходния декември месец. Цените на млечните произведения също остават относително стабилни, като колебанията при тях спрямо декември са около и под 1%. Лек спад от 4% има при цената на кравето масло.
 
Общата тенденция при движението на цените на месото и месните произведения през януари е слабо изразена низходяща, като отчетеното намаление на месечна база е в диапазона 1– 4%.  Спрямо същия месец на миналата година при цените на едро на някои хранителните стоки се наблюдава възходящ тренд, изразен най-силно при олиото и захарта, които поскъпват на годишна база с 14%. Причина за поскъпването на тези стоки на годишна база е наблюдаваното покачване на цените им през годината. Незначително поскъпване на годишна база от 6% (1ст./бр.) има при яйцата.  Промяната на цената на ориза на годишна база се движи около 6%, а цената на брашното се доближава до нивото от същия месец на миналата година. За пореден месец е отчетен спад на цената на фасула, като през януари поевтиняването му на годишна база е 27%.