Ако целият блок не е засегнат може би няма да ни отпуснат компенсации. Дали ще проявят разбиране, дали ще се променят наредбите – не е ясно, каза Тодор Стойчев, който обработва 14 хил. дка в Свищовско, за bTV.
 
Общо над 30 000 дка са засегнатите земеделски площи след обилния порой в района. Драматична е ситуацията в селата Деляновци и Драгомирово, където пролетниците – царевица и слънчоглед, са в много тежко състояние. Засегнати са лозовите масиви в село Совата, както и много овощни градини, съобщава „Янтра днес“.
 
Сериозно са пострадали също ечемикът и пшеницата, които са есенни култури и трудно могат да се рекултивират, за да се направи нова сеитба на пролетници, за да не губят земеделските стопани труда, който са вкарали в земята”, заяви Йорданка Стефанова от Областна дирекция „Земеделие” – В. Търново.
 
По думите й до момента са подадени 25 заявления за около 24 000 дка от община Свищов. Заедно с овощните насаждения засегнатите площи достигат 30 хил. дка. Очаква се да постъпят още заявления, тъй като стопаните разполагат със срок от 7 дни след градушката.
 
Вчера техните колеги от Великотърновско също бяха изненадани от ледените топчета. Най-силна е била стихията в селата Шемлево, Леденик, Беляковец и Ветринци, а по-слаба – в село Пушево, съобщава пресцентърът на Общината, цитирана от БТА.
 
Кметът на Велико Търново – Даниел Панов, вече е сформирал група за реакции при бедствия и аварии, която продължава с проверките на място. Производителите по селата се оплакват от поразена реколта в градините и нивите си. Планират да извършат второ засаждане на зеленчуци, стига времето да се стабилизира, пише Монитор.
 
Възрастните хора прогнозират, че ни чака гладна година. Зърнопроизводителите също се опасяват, че ако градушките продължат, няма да има зърно за хляб, ще се наложи внос и цената му вероятно рязко ще се покачи.
 
 
Вчера следобед градушка падна и в района на Търговище. Ледените късове са били с размери от грахово зърно до малък орех, съобщиха за БТА от Метеорологичната обсерватория в града. Там те са валяли десетина минути, примесени с дъжд.
 
В Омуртаг са паднали два валежа. При първия градушката е била суха и вероятно е нанесла по-големи поражения върху насажденията. Почти три часа по-късно пада втора, но този път примесена с дъжд. Въпреки големите размери, няма сериозни поражения върху културите, споделя жител на село Камбурово.
 
Градушка с размери на лешник е унищожила насажденията и в дворовете на жителите на село Юнец, Варненско. Ледените късове не са подминали и село Шкорпиловци, където щетите са по-сериозни, но тепърва ще се оценяват, съобщава БНР.
 
Синоптиците предупреждават, че опасността от градушки не е отминала. Още от утре се очаква да мине нов атмосферен фронт от запад на изток, съобщава Стефан Георгиев от Изпълнителна агенция за борба с градушките за БНТ.
 
„След градушките през последната седмица, на всяка ракетна площадка са доставени по 20 ракети, така че хората могат да са спокойни, че ракети има. Въпросът е дали облаците ще се образуват на защитени от нас територии“, допълни метеорологът.