Жътвата е най-важният период от стопанската година на фермера, произвеждащ зърно за най-важната част от трапезата ни – хляба! В такива горещи дни на усилена работа, преди 140 години в едно малко италианско градче с името Бреганце, будният за времето си гражданин Пиетро Лаверда основава занаятчийски цех, където започва да произвежда селскостопански машини.

 

През 1930г. внуците на Пиетро Лаверда поемат нов курс на иновативно развитие, което е повратна точка в историята на семейната фирма Лаверда и превръща бранда в една от най-значимите италиански компании. През 1971г. е произведен и първият комбайн с името Laverda - модел M 100 AL.

 

Днес компанията е част от голямото семейство на концерна ACGO, които отбелязаха 140-тата годишнина на Laverda с множество събития и активности, стартирали още в края на миналата година.

 

Кулминацията на честванията се състоя, в близост до италанското градче – Todi, прочуто с красивата си архитектура и гостоприемство на своите жители. Мениджъри на компанията Laverda и на ACGO, партньори, журналисти и специалисти от аграрния сектор се събраха за да споделят опит, идеи за бъдещето и да видят комбайните Laverda в действие на полетата на една типично италианска ферма за района на домакина Отело Спачини, съчетала в себе си множество дейности - зърнопроиводство, лозарство и селски туризъм.

 

Екип на Трактор.БГ също бе сред гостите, по покана на официалния вносител на Laverda за България, фирма Оптиком, които съпровождаха групата от България.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО РЕПОРТАЖ :

Laverda

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!