Аз бях един от първите, които се насочиха към отглеждането на лавандула през 2009 г. Минал съм през много, натрупал съм опит. Имахме добри и лоши реколти, с ниска и с по-висока цена. Но като настоящата стопанска година не съм преживявал, обобщава изминалия сезон земеделският производител Тодор Карагюлиев, който отглежда 400 дка с етерично-маслената култура. 

Започна сривът в производството на лавандула

През миналата стопанска година цената на килограм масло скочи до 200–230 лв. и това провокира много хора да се втурнат към създаване на нови насаждения с лавандула, анализира Карагюлиев. Според него това се отрази върху тазгодишната цена, която се срина няколко пъти и дори падна до 50–55 лв./кг. 

Производител на лавандула: „В началото на жътвата маслото се купуваше на 90–95 лв./кг, но после започна драстично да пада до 50–55 лв/кг.“

По думите му в Добруджа вече има залежали количества лавандулово масло, което не е реализирано. Според него има дори от миналогодишната реколта, когато производителите я задържаха в очакване на още по-голям скок от предлаганите тогава 250 лв./кг. Офертите за продажба на лавандулово масло зачестиха, но исканата цена не отговаря на търсенето. 

„Не знам в бъдеще какво ще се случва с тази култура. В момента няма търсене на етеричното масло”, твърди Тодор Карагюлиев. 

Добивите от лавандуловите насаждения се определят от много фактори. 

„Имаме лавандула на различна възраст. При младите растения добивът е нисък. При по-старите също започва да пада. От значение е и сортът. Аз имам от всички, които се гледат в България. Различните сортове имат различни показатели – за качество и за количество. Така че едва когато минем през дестилерията и усредним резултатите, стана ясно колко масло сме прибрали това лято – 6 кг/дка”, разказва още стопанинът. 

Производител на лавандула: „Имало е години, когато добивах масло до 19–20 кг/дка. Това лято е едва 6 кг/дка.“

Въпреки че площите с лавандула са сериозни – 400 дка, той не смята да прави дестилерия. 

„Добруджа се напълни с малки и големи предприятия за дестилиране на етерични масла. Трябва да бъдем разумни и да преценим доколко ефективно ще бъде едно такова съоръжение. Ако работи само месец, не си струва инвестицията”, убеден е фермерът.