Сушата през последните 2 години се отрази и на лавандуловите насаждения в Добруджа. Въпреки че растенето е топлолюбиво и горещините подпомагат по-високото съдържание на масло в съцветията, трайното засушаване рефлектира и върху етерично-маслената култура, заяви Добрин Начев, производител от община Ген.Тошево.

Страсти в лилаво

„Прогнозирахме ниски добиви, но резултатите са по-ниски и от очакванията ни”, заяви за Агри.БГ стопанинът, който отглежда 600 дка. От тези площи той е добил средно по 5 кг масло от декар.  

Ожъната е лавандулата в цяла Добричка област. Агростатистиката сочи, че от засадените 78 530 дка производителите са прибрали 33 540 тона растителна маса.

Средният добив от лавандулата тази година достигна 534 кг/дка. През предходната стопанска година резултатите са били по-високи - 647 кг/дка зелена маса. 

Количеството добито масло обаче не винаги е правопропорционално на количеството ожънат лавандулов цвят, коментират земеделските стопани. Официалната статистика се дава в килограми зелена маса, но тя не кореспондира с крайния резултат, а именно – количеството дестилирано масло. 

„Добивите от лавандулов цвят могат да бъдат от 200 до 800-900 кг от декар, като зависят от възрастта на насажденията и годината”, коментира още Добрин Начев. По думите му от 800 кг зелена маса могат да се изварят от 3-4 до 15 кг масло. 

В Добричка област стопаните са получили между 2 и 6 кг от ценната течност от декар. Добивите зависят както от климата, така и от насажденията - възраст, сорт, технология.

„Има насаждения с неизяснени сортове, от които са получени по 1-2, максимум 3 кг масло от декар”, допълни още Добрин Начев.