Въпреки че стартира с добри очаквания, лавандуловата реколта тази година се оказа по-малко от миналогодишната, сочат данните на Земеделското министерство (МЗм) в края на юли месец.

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

В началото на кампанията събраната реколта от етеричномаслената култура надхвърляше в пъти миналогодишните текущи добиви, а при средният добив се отчиташе над 30% ръст. Както често се получава, накрая прибраната реколта обаче се оказа по-малко, макар и не с голяма разлика.

МЗм: Събраното към края на юли 2022 г. количество лавандула е с 2,3% по-малко на годишна база като възлиза на 66 051 тона

Като причина се посочва имено спада в средния добив от декар (с 4,2% спрямо 2021 г.), който достига до 456 кг/дка. Средният добив за Добричка област е по-висок – 594 кг/дка. По данни на Областна дирекция „Земеделие” – Добрич прибраният цвят в областта възлиза на 39 200 тона, а площите с културата са били 66 063 декара.

Преди месец освен очаквания за по-богата реколта имаше надежди и за по-висока цена. Изкупуването започна на от 50 лв./кг, но стопани коментираха, че са се подготвяли за много по-ниски стойности от порядъка на 30 – 35 лв./кг. Някой изразиха надежди, че лавандулата ще стигне 100 лв./кг. Последно споделените оферти от Добруджа в края на юли бяха в широк ценови диапазон – от 30 до 80 лв./дка, а финално стопаните изразиха разочарование пред Агри.БГ.