Само след два дни изтича срокът за подаване на заявления за форсмажорни обстоятелства, при които фермерите могат да заявят загубените животни в следствие на болестта Син език. Целта е овцевъдите - кандидати по линия на Директните плащания за Кампания 2014, които са декларирали животни за подпомагане по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане, да не бъдат санкционирани заради изгубените от Син език животни.
 
С наближаването на крайния срок – 2 октомври, обаче все повче животновъди са притеснени, че няма да успеят да подадат необходимите документи, за да декларират изгубените си животни. Причината е, че лабораторните изследвания се бавят с месеци, a реално без лабораторно доказатрелство, че животните в стопанството са умрели именно от заразата Син език, фермерите не могат да подадат документи за форсмажорни обстоятелства. 
 
Означава ли това, че фермерите, не по своя вина, ще бъдат санкционирани или няма да получат субсидии за загубените животни? - този въпрос зададе Фермер.БГ  към МЗХ и БАБХ. 
 
Отговора на институциите ще публикуваме в секция Новини на Фермер.БГ веднага след като получим. 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!