Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва производство за евентуално картелно споразумение между най-големите търговци на едро на пазара за брашно, съобщават от институцията.

В резултат на направен анализ на конкурентната среда на пазарите по веригата „пшеница - пшенично брашно - масов пшеничен хляб” в България КЗК образува производство за установяване на евентуално извършено нарушение от страна на Сдружение „Съюз на българските мелничари”.


В Съюза членуват най-големите предприятия - производители на брашно (мелници) в страната, които са с най-значимо пазарно присъствие на националния пазар, се посочва в съобщението.


За ситуацията са информирани Министърът на земеделието и храните, както и Комисията по земеделие и гори към НС, за да предприемат подходящи мерки за подобряване на конкурентната среда, съобразно тяхната компетентност.

 

При направените до момента проверки са установени несъответствия при колебанията на цените, което може да означава, че цената на едро на брашната не се формира само в резултат на увеличената цена на основната суровина. Според Комисията много вероятно е по-високият индекс на нарастване на цените на брашната спрямо индекса на пшеницата да се дължи на споразумение за съгласуване на цените между участници на пазара на едро за брашна.
 

Проблемите, свързани с променливостта на цените не само по веригата пшеница-пшенично брашно-хляб, но и като цяло на групата на селскостопанските суровини и храните през последните години, сочат, че е необходимо въвеждането на конкретни инициативи за подпомагане на развитието на ефективна конкуренция в бранша, заявяват още от КЗК.
 

Като основни приоритети за подпомагане на конкурентоспособността, от Комисията посочват разработването на механизми за повишаване на ценовата прозрачност по веригата, по-доброто използване на стандартите за качество от страна на всички участници по веригата и най-вече от земеделските производители, както и въвеждането на писмени договори между зърнопроизводителите/ търговците на зърно, с цел повишаване на правната сигурност и ограничаване на сивия сектор.
 

От КЗК коментират още, че пазарите по веригата „пшеница – брашно – хляб“ се отличават с голямо разнообразие на стопанските субекти, а отношенията между тях са много сложни. Това пречи на пълното разгръщане на потенциала на тази верига. В резултат на тези фактори се увеличава износът на пшеницата, а не се създава краен продукт с добавена стойност.

За да се преодолеят в някаква степен бъдещи резки промени на цените, е необходимо да се подобри равнопоставеността на участниците на разглежданите пазари. Някои от възможните решения за постигане на по-устойчива пазарна среда могат да бъдат намерени чрез стимулиране на развитието на малките и средни предприятия в сектора и тяхното целенасочено подпомагане, чрез осигуряване на по-лесен достъп до финансиране и намаляване на административната тежест.

От съществено значение са подпомагането на производството и доставките на висококачествена пшеница, отговаряща на европейските стандарти, както и улесняването на приспособяването на земеделските стопани към силно променливите пазарни условия чрез стимулиране уедряването на стопанствата на фермерите в съответствие с правилата на конкуренцията.

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!