Нова проверка за картел - този път за пазара на мляко, може да започне Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). През почивните дни земеделският министър Десислава Танева съобщи, че предлага да започне такова разследване. Повод за него са съмненията на животновъди, че мандрите изкуствено свалят изкупните цени. Фермерите от години се оплакват, че прекупвачите масово предлагат значително по-ниски цени и така обезсмислят производството на мляко, съобщи Крос, цитирайки Сега.
[news]
"Към момента нямаме получена информация от земеделското министерство. Но ако те ни изпратят данни за евентуалните си съмнения, ние можем да започнем проверка", каза пред в. "Сега" говорителят на КЗК Марио Гаврилов. Той добави, че в последните години комисията често е получавала подобни сигнали от фермери, но до момента нито един от тях не е изложил писмено своите аргументи. "За да започнем проверка, трябва първо да проверим подадената при нас информация", обясни Гаврилов.
 
 
Според председателя на Съюза на говедовъдите Михаил Михайлов проверки за картел трябва да се направят и в други сектори освен при горивата. "В момента изкупните цени на млякото в Южна България се движат в рамките средно между 60-62 ст. за литър, в Северна България са някъде около 50-55 стотинки. Това не са нормални цени", възмути се той. Сметките показвали, че себестойността на млякото е 65 ст. за литър.
 
Последният анализ на сектор мляко, който бе направен през 2010 г. от КЗК, показа значителни дефекти на пазара. Търсенето и предлагането, както и определянето на цените към момента не се е променило особено, твърдят експерти. Анализът тогава показа, че секторът на производство на мляко е силно раздробен и на пазара има стотици малки ферми с незначителен брой крави - в рамките на 1 до 20 на ферма, което ги прави неефективни. Раздробените стопанства не са пазарна сила и това ги прави зависими от изкупвачите и преработвателите.