Първите проби от дива свиня не са доказала наличие на африканска чума. Това каза пред  Венко Калинчев, секретар на ловно-рибарско сдружение „Елен” – Кюстендил, цитиран от Фокус.
 
 
По думите му ловците в региона имат ангажимент да събират проби от диви свине, които да бъдат изследвани за африканска чума. 
„Има една проба от десета ловна дружинка, която е изследвана, а резултатът е отрицателен. Става въпрос за района на село Бобешино. Три проби са представени от страна на шеста ловна дружинка.
 
Пробите са отрицателни. Това показва, че на наша територия няма подобно заболяване”, каза Калинчев. По думите му ловците са получили писмо от Държавно ловно стопанство „Осогово”, с което се посочва, че графиците за индивидуален лов ще бъдат одобрявани след изграждане на съответните съоръжения – ями. 
 
„Ямата трябва да бъде дълбока 3 метра, да е широка 1 метър и да е снабдена с капак. Желателно е те да бъдат изградени от бетонови изделия. Без наличието на ями няма да се допускат ловци при откриването на груповия лов”, обясни ловецът.  По думите му сдружението трябва да изгради поне 32 подобни ями.