Характерният за Куртово Конаре розов домат, както и месо от източнобалканска свиня са продуктите, които ще се предлагат в голяма търговска верига. Очаква се това да увеличи производството на уникалните български храни от една страна и да стимулира родните производители от друга.
 
 
Суровото месо от източнобалканска свиня от няколко дни вече се предлага в търговската верига в София и Пловдив. Докато розовият домат от Куртово Конаре ще започне да се продава през пролетта, съобщи БНТ2.
 
Ще могат ли обаче фермерите да издържат на споразумението с веригата и постоянно да предлагат наличност на своите продукти в търговската мрежа?
 
„Притесненията ни се изразяват в това, че тази година 60% от продукцията бе унищожена, заради бързо разпространяващия се молец „тута абсолюта“. Освен това на пазара има имитиращи продукти, именно затова и обсъждаме с Министерство на земеделието и храните (МЗХ) по-строги мерки за контрол“, коментира производител.
 
[news]
Въпреки че розовият домат се отглежда в домовете на всеки жител на селото в Южна България, регистрираните големи производители са едва седем. И все пак производителите на розови домати и месо от източнобалканска свиня се надяват техните продукти да бъдат включени в европейската схема за качество на селскостопански продукти, за да могат по този начин  да се продават и рекламират и в чужбина.
 
„През 2016 година 10 млн. евро са отделени специално за такива продукти, за да се промотират в рамките на ЕС и извън него. Този пакет през 2017 г. ще бъде 133 млн. евро“, коментира Момчил Неков, евродепутат и организатор на кампанията „Да защитим българския вкус“.
 
Очаква се до 2020 година помощта от Европа да достигне 200 милиона евро.