Отпада изискването организации на производители на плодове и зеленчуци да съобразяват размера на обработваните от своите членове площи със закупуването на техника по оперативните програми. Промяната е обнародвана в брой 94 на Държавен вестник от 12 ноември 2021 г.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Друго изменение в Наредба № 11 от 2007 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци позволява заявление за одобрение да се подава не само към Министерството на земеделието (МЗХГ), но и през Единния портал за достъп по електронни административни услуги (ЕПДЕАУ).

Като преходни и заключителни разпоредби в обнародваната Наредба за изменение и допълнение на Наредба 11 се правят промени и в други две наредби:

•    Наредба № 12 от 2015 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители

На тези организации също се позволява да подават заявление през ЕПДЕАУ, а срокът комисията да направи проверка дали са изпълнени критериите за признаване и да даде становище се удължава от три на четири месеца.

•    Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. 

Промените засягат мярка „Информиране в държавите членки“, където се посочват допустимите за финансиране разходи за медийна реклама и печатни материали:

а) за до три на брой клипове – режисура, изработка, с максимална продължителност 30 секунди, дизайн, превод;
б) печатни и електронни издания – отпечатване/публикуване на статии в печатни и електронни издания, дизайн, превод;
в) печатни информационни материали – дизайн, превод, отпечатване, наем на билборд;
г) реклама в медиите.