Не мога да си представя космически полет, съставен само от туристи. Все пак трябва да има и космонавт, който да управлява кораба. Ако разсъждаваме по пътя на тази логика, корабът, наречен Министерство на земеделието, ще катастрофира много бързо. Този коментар на прави пред БНР земеделският производител Красимир Кумчев във връзка с избора на нов министър на земеделието - Иван Иванов. 

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Кумчев уточни, че не става въпрос за личността на министъра.
“Говорим за компетенции, за материя, която е много специфична и много трудна”, добави земеделецът. 

По думите му и сред спряганите за заместник-министри на земеделието няма нито един, който да разбира от материята, която ще управлява.
"Този екип на Министерството на земеделието трябва да дефинира една цел - в края на мандата им 40% от плодовете, зеленчуците и месото, което консумира българинът, да е произведено в България. Всичко останало, което ще се приеме като политики - внедряване на иновации, напояване, трябва да води към реализирането на тази основна цел", посочи агроекспертът и подчерта, че без този фокус "всичко останало ще е празни приказки".

По думите му досега тази цел не е била дефинирана от никое ръководство на земеделското министерство, а постигането на тези 40% според Кумчев са реалистични. 
Красимир Кумчев коментира още, че отделът по фитосанитарен контрол в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябва да остане в Министерството на земеделието, защото е изключително полезен на земеделските производители.