Учени смятат, че киноата има отлични перспективи за масово производство. За такова обаче е все още рано да се говори, тъй като преди всичко трябва да бъдат създадени нови сортове.

Свръхиздръжливите киноа и саликорния - решение за климатичните промени?

Киноата е идеална култура за бъдещето, казва Агнешка Голич от Мелбърнския университет, цитиран от AgroXXI.

Културата е източник на незаменими аминокиселини, микроелементи и витамини, като при това не съдържа глутен. Способността на киноата да се развива на засушливи, студени и солени почви, както и в условия на сериозни разлики между дневните и нощните температури, я прави по-устойчива в сравнение със зърнените култури като пшеницата и ориза.

Киноа – културата, която пленява страна след страна

Налице са обаче определени пречки киноата да бъде отглеждана масово. Те са свързани с историята на културата. Киноата е опитомена от коренните жители на Андите преди около 3000-4000 г. Тя се превръща в основна храна за тях.

По време на испанското завладяване на Южна Америка колониалистите забраняват отглеждането на киноа поради „религиозния статус“ на културата. Жреците я използвали в религиозните си обреди. Така се наложило инките да отглеждат пшеница, обяснява Урсула Стайнфорд от Католическия университет на Чили.

В продължение на векове киноата се отглежда на неголеми площи в частни стопанства – нависоко в планината, в субтропични долини, в долини по крайбрежия и т.н. В един момент тя умее да оцелява при температури от минус 4 градуса до плюс 35 градуса.

Нароили се много сортове, което е довело до появата на различни екотипове. Те са способни да растат само в определени географски ширини и при наличието на уникални условия в околната среда.

Именно затова днес учените работят активно върху създаването на нови сортове киноа. Те ще бъдат ключът към масовото отглеждане на културата, смятана за достоен конкурент на пшеницата.

Вижте още:

Киноа – нова алтернатива при зърнените култури?

Reuters: 3 фактора ще формират земеделието в ЕС през следващите 10 години

Доклад на ЕС: Зърненият пазар продължава да расте