Много фермери подценяват овеса като фураж. Тази култура обаче може да бъдe изключително полезна, казва Фелим Долан, който има дългогодишен опит като търговец. Той се е убедил, че животновъдите погрешно определят овеса като евтина храна и съответно некачествена, пише Farmers Journal.
Овцевъд: С извънредната помощ ще се издължим за фуражите, които сме запазили
От хранителна гледна точка овесът съдържа фибри, мазнини, протеин и нишесте. Освен това в състава му има различни минерали, които го правят подходящ като част от фуража.
Долан допълва, че в менюто на млечните и месните породи има място за повече овес, подчертавайки зависимостта на мнозина от доставките на соя.
Включването на овес в менюто на животните е начин източниците на фураж да бъдат диверсифицирани. Именно затова Долан съветва фермерите да отглеждат повече овес. Има ли овес, ще има и повече търсене за него.
Друго преимущество на тази култура е, че според проучвания тя спомага за намаляване на емисиите от метан.
ВИЖТЕ ОЩЕ:
Позиция пред ЕС: Животновъдството в България се свива
Тайна проба от украинско зърно. Вижте резултата
Емисиите на метан и амоняк от животните са трън в очите на Европа
0 КОМЕНТАРА