Много фермери подценяват овеса като фураж. Тази култура обаче може да бъдe изключително полезна, казва Фелим Долан, който има дългогодишен опит като търговец. Той се е убедил, че животновъдите погрешно определят овеса като евтина храна и съответно некачествена, пише Farmers Journal.

Овцевъд: С извънредната помощ ще се издължим за фуражите, които сме запазили

От хранителна гледна точка овесът съдържа фибри, мазнини, протеин и нишесте. Освен това в състава му има различни минерали, които го правят подходящ като част от фуража.

Долан допълва, че в менюто на млечните и месните породи има място за повече овес, подчертавайки зависимостта на мнозина от доставките на соя.

Включването на овес в менюто на животните е начин източниците на фураж да бъдат диверсифицирани. Именно затова Долан съветва фермерите да отглеждат повече овес. Има ли овес, ще има и повече търсене за него.

Друго преимущество на тази култура е, че според проучвания тя спомага за намаляване на емисиите от метан.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Позиция пред ЕС: Животновъдството в България се свива

Тайна проба от украинско зърно. Вижте резултата

Емисиите на метан и амоняк от животните са трън в очите на Европа