Категорично българска мелница и фирма, производител на хляб у нас, не работят с украинско жито”, увери Мариана Кукушева председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред БНТ.

Царят дава, пъдарят не дава!

Тя обясни, че украинското зърно няма нужните сертификати, с които да влзе в българските мелници. „Ако то е заразено, макар и малки количества от него да влязат в мелницата, цялата среда се заразява”, обясни браншовият представител.

„Освен това украинското зърно не представлява продукт, за който си струва да се поеме риска да се транспортира от Украйна до България, защото в момента цената на пшеницата е ниска”, добави Кукушева, като подчерта, че българското зърно тази година е добро като количество, качество и цена.

По думите ѝ скъпата суровина, която влиза от Украйна, е слънчогледът, защото има недостиг в Европейския съюз и в света.

„Слънчогледът влиза направо в маслобойните, неговата преработка вече дава възможност да се минимализират рисковете от неговото производство”, каза още Мариана Кукушева.

Тя коментира още цената на хляба и поскъпващите разходи за производство, особено цената на труда, която е достигнала минимални стойности от 2 000 лв. за специалист в сектора.Вече е известно, че от 1 януари 2023 г. тол таксите ще бъдат двойно по-скъпи. Това ще се отрази върху себестойността на хляба и на всеки един продукт и услуга”, обърна внимание браншовият представител.