С прогонване на злите сили от кукери джумали и вълнуващо гайдарско изпълнение точно в 12.00 часа на 24 май ще започне официалното откриване на дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до град Лясковец. Агри.БГ е медиен партньор на събитието.

Четете още: Златен медал за вкус и качество ще получат топ производителите на Събора на овцевъдите

Джумалите от пазаржишкото село Калугерово ще изпълнят своя традиционен магически танц за плодородие, богата реколта и късмет за всички. След това поляните край Петропавловския манастир ще се огласят от красивите гайдарски мелодии на прочутия оркестър „101 каба гайди“. 

На сцената ще излезе 5-годишната Мине Исмаил от Пловдив, която ще изпълни песента „Когато бях овчарче“, превърнала се в символ на българския традиционен поминък овчарството, по текст на Патриарха на българската литература Иван Вазов. 

Официалната церемония ще завърши с танцовия състав към културно-просветното дружество на каракачаните – Сливен, който ще покаже музиката и танците на  пастирската номадска общност.

Трите дни на събора /24-26 май/ ще са наситени с богата програма - специализирани изложения на животни, техника, оборудване, млечни продукти, фермерски състезания, етно възстановки, кулинарни и млечни демонстрации, нестинари, вечерни концерти, хоротеки и още много емоции и добро настроение.

Националният събор на овцевъдите съчетава стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството  с българската народната култура, традиции и фолклор. Организира се от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.