Компанията за земеделска техника Kubota инвестира в израелския стартъп Clarifruit, който разработва приложение за контрол на качеството на плодовете и зеленчуците, базирано на използването на изкуствен интелект, информира Future Farming.

Повече роботи, коботи и дронове и по-малко човешки грешки

Приложението за контрол на качеството на Clarifruit е подходящо за устройства с iOS и Android и е безплатно за изтегляне. Всичко, което потребителят трябва да направи, е да заснеме пресните продукти. След това приложението (с помощта на компютърно зрение и машинно обучение) анализира няколко външни характеристики атрибути - например цвят, размер и др.

Специфичното при приложението на Clarifruit е, че то може да бъде интегрирано с хардуер на трета страна за достъп до вътрешни характеристики като температура, твърдост, рефрактомер и др.

Данните, събрани от позволяват, ще позволят на купувачите на пресни продукти да сравняват продуктите. В резултат на това Clarifruit очаква производителите да получат по-справедлива цена за своята продукция.

Със софтуера за контрол на качеството на Clarifruit възнамеряваме да решим проблема с несъответствието на качеството, предоговарянето на цените и отказите при купуване, казва Петер ван дер Влугт, генерален мениджър на Innovation Center Europe на Kubota. Това е стъпка към намаляването на отпадъците в производството на храни в световен мащаб.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Kubota с отличие за автоматизирана система за събиране на плодове

Фермерите се запасяват с инвентар и самоходни пръскачки (ИНФОГРАФИКИ)

Регистрациите за БАТА Агро започват на 21 ноември