Контролно-техническата инспекция към Министерството на земеделието и храните ще бъде закрита. Днес Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, съобщи БТА.
[news]
Активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на инспекцията преминават към аграрното ведомство, съответно към областните дирекции "Земеделие".
 
Областните дирекции "Земеделие" стават институцията, която ще отговаря за регистрацията и контрола на горската и земеделска техника, пусната на пазара или в употреба, както и за придобиването на правоспособност за работа с машините.
 
МЗХ ще създаде и поддържа информационна база данни за регистрация, отчет и контрол на техниката и на лицата, придобили правоспособност за работа с нея.
 
На пазара се пуска само техника, която отговаря на изискванията за одобрение на типа съгласно Регламент на ЕС. Безопасността й се удостоверява след извършване на изпитване и оценка за съответствие с изискванията за безопасност от центрове за изпитване и сертифициране към МЗХ.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!