Обща е болката на земеделските производители от община Шабла – сеитбата на пшеница върви с бавни темпове. „Времето се опитва да ни забави, периодично ръми, но това не ни спира. Предполагаме, че до края на седмицата ще приключим със сеитбата“, смята Катя Тодорова, агроном в земеделска кооперация „Изток“. До момента в кооперацията са успели да засеят 5500 дка с пшеница, остават още 1800 дка. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Първите площи с есенни култури в нивите на кооператива са 1300 дка с ечемик. Растенията вече са поникнали и са се подредили, радва се агрономът. Катя Тодорова споделя, че и по-ранните пшеници в община Шабла вече са започнали да се показват. На този етап са добре, няма пропуски или пожълтявания. 

Изминалата стопанска година се отличава с високи добиви и високи изкупни цени на зърното, обобщава агрономът на кооперацията. В ЗК „Изток“ са доволни от получените резултати от пшеницата, царевицата и слънчогледа. По-високите котировки на пазара са позволили кооперацията да закупи необходимите торове както за есенните култури, така и за пролетниците, които ще се сеят след около 4 месеца. 

Катя Тодорова: Друг е въпросът, че заедно с цените на зърното растат и цените на торовете, горивата и препаратите. Последните оферти за амониевите торове са били на 1280 лв., докато комбинираните вече са от 1500 до 1800 лв.

„Цените са скочили над 3 пъти в сравнение с миналата година. Най-вероятно на места ще има редуциране на потреблението на торове при есенниците. Това зависи обаче от условията през пролетта“, предполага специалистът. Производителите са категорични обаче, че за да получат максималното от пшеницата, трябва да се изведе цялостната технология.  

„Определено производството на декар пшеница се оскъпи с постоянно нарастващите цени на торовете. Ако все пак спре възходящото им движение и зърното продължава да се купува на високи цени, няма да е толкова драстично положението и ще успеем да не сме на минус през следващата стопанска година“, прогнозира Катя Тодорова. 

Кооперацията вече е изплатила по 90 лв./дка рента на собствениците на земя. „Дадохме ги с чисто сърце, тъй като успяхме да ги изработим. Ние сме на 30 % от добитата и реализирана продукция. Имали сме обаче предходни години, когато плащаме повече, отколкото сме изкарали“, не крие агрономът Катя Тодорова. В ЗК „Изток“ се обработват 17 100 дка земя.